+  Roxfort RPG
|-+  Ősi tekercsek
| |-+  Hasznos információk
| | |-+  Mágikus tanulmányok
| | | |-+  Tananyagok
| | | | |-+  Alkímia
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában « előző következő »
Oldalak: [1] Le Nyomtatás
Szerző Téma: Alkímia  (Megtekintve 1180 alkalommal)

Mrs. Norris
Maffiavezér
***


,, a T E J hatalom ,,

Nem elérhető Nem elérhető
« Dátum: 2012. 05. 27. - 11:23:41 »
0

Az eddigi alkímia órák anyaga.
Naplózva

Mrs. Norris
Maffiavezér
***


,, a T E J hatalom ,,

Nem elérhető Nem elérhető
« Válasz #1 Dátum: 2012. 05. 28. - 12:09:40 »
0

Az Alkímia
- bevezetés a tantárgyba -

Évfolyam: Hatodév
Tanár(nő): Cedrah Lupen
Játék: Itt!

 Az Alkímia.. vagy régiesen alchemia. A szó maga, nyers fordításban, „nedvtant” jelent, a görög chumos, azaz nedv szó alapján. Az “al” előtagot az arab nyelvből kapta, amely jelentése “a”, vagy “az”.

  E tudomány gyökerei egész a középkorig nyúlnak vissza, s joggal tekinthető a modern kémia ősatyjának, hisz az ember akkor kezdte csak igazán megismerni a körülötte fellelhető anyagok szerkezetét és viselkedését. Akkoriban tartottak a szakmabeliektől, hisz az általános emberi butaság képtelen volt megemészteni az általuk használt bonyolult szimbólumrendszer értelmét, s mivel fel nem foghatták, boszorkányság vádjával kivégeztették a művelt réteg e tudománnyal foglalkozó kis hányadát. Azt már most szeretném leszögezni, hogy az alkímia művelői egytől egyig tudósok és orvosok voltak, nem holmi légből kapott hókuszpókuszról halandzsázó, mohó aljanépek, mint ahogy ezt egyesek a mai napig hangoztatják.
Az alkímia ezoterikus* tudomány.

  Az imént említettem a szimbólumokat. Az ezoterikus szó ismeretében már önök is beláthatják, hogy nem egy bárki által ismerhető és megérthető rendszerről beszélünk, mikor az alkímiában használatos rajzokat hozzuk szóba. Egy érdekes tévhit szerint, mely véleményem szerint a mohó tudatlanoktól ered, s az emberi butaság terjesztette el ilyen vadul, az alkímia célja nem más, mint arany előállítása más fémekből. Ez ma már nem is olyan bonyolult művelet, de ki kell ábrándítsam a tisztelt társaságot, a hozzávalók anyagára messze túlhaladja a kinyert arany piaci értékét. Megfejtettük, de ha ez volna a cél, már rég kész volnánk és csak a lábunkat kéne lógatnunk.

   Az alkímiát bátran nevezhetjük a szimbólumok tanának, amely látszólagos célként aranynak kevésbé értékes fémekből való előállítására, és egy minden betegség ellen használható gyógyszer feltalálására törekszik. Valójában azonban.. az arany szimbólum, azt fejezi ki, hogy emberi lények is arannyá lehetnek; olyan alapvető érzéseink, mint például a félelem, a tudatlanság, a gyűlölet és a szégyen, értékes tulajdonságokká, szeretetté és beteljesültséggé változtatásával. Tehát a valódi alkímia lelki folyamat, amit kémiai folyamatokkal szimbolizáltak. Artúr király idejében az alkímisták legmagasabbrendű célja a Szent Grál kutatása volt. A Szent Grál a tiszta lélek szimbóluma.


   Az alkímiában minden kémiai elemnek megvan a maga szimbóluma, egyelőre csak azokkal foglalkozunk, melyek feltétlenül szükségesek az ábra megfejtéséhez. A muglik által használt táblázatban megtalálható elemek közül nyolcat valamely égitestről neveztek el, tizenhármat különféle ércekről és ásványokról, kilencet színekről.. és még folytathatnám. Kezdetnek azonban maradjunk az égitesteknél, hisz kémiával ellentétben csillagászatot mindannyian tanulnak, ha jól tudom.

   Az ókorban hét fémet és hét égitestet ismertek, és az idő múlását többek között, bármily meglepő is legyen hétnapos egységekkel mérték. Nem csoda tehát, hogy a fémeket és a napokat megfeleltették az égitesteknek. A bolygót és a fémet gyakran a szín alapján kapcsolták össze. Az arany a Nap sárga koronájára emlékeztetett, az ezüst úgy csillogott, mint éjjel a Hold, és a Mars vöröséről a vasra, illetve annak rozsdájára asszociáltak.
   Az ólmot azért hozták összefüggésbe a Szaturnusszal, mert nehéz fém, és olyan "lassan mozogna", ha tudna, ahogy a Szaturnuszt látták keringeni.

   A középkorban a fémeket és a bolygókat nagyon közeli kapcsolatba hozták: hasonló neveket és hasonló szimbólumokat adtak nekik. Lássuk! A napok neveit franciául a diáktársaik kedvéért, latinul a tudomány tiszteletéért, végül angolul, anyanyelvünkön olvashatják.

   A tudás birtokában az ember viszont képes volt felismerni saját tökéletlenségét, és visszasírta a régi hatalmat. Persze nem mindenki. De azon kevesek, akikben tudatosult csonka voltuk, mint például az alkimisták, újult erővel vetették bele magukat a bennük rejlő erő felfedésébe. Teremtésünktől fogva hitünk szerint mindannyiunkban ott lappang egy kis szikra a régi tűzből. Olyan mélyen elrejtve a test börtönében, amilyen mélyre ember nem is vájhat. Csupán homonculus

   Az eddig elhangzottakat leginkább úgy foglalhatnám össze egyetlen kérdés formájában: Hogyan tehetnénk halhatatlanná azt, ami eredendően rothadásra lett kárhoztatva? A test börtönét. Hogyan tenné minden idők egyik legbecsvágyóbb varázslója, Voldemort, maga?
   A válasz valójában jóval összetettebb annál, hogy elintézhetnénk egy darab kővel. „Visita Inferiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem.” Ez az oldószer, mellyel levetkezhető a héj. És most… töltsünk el egy kis időt ennél a bizonyos külső rétegnél.

1.) Bolygók
2.) Őselemek


* Ezoterikus, ami csak a beavatottak számára való; ellentéte az exoterikus, ami a kivül állók, a be nem avatottak számára való. A régi görög vallási szektákban használták először ezt különbséget; a beavatottak titkokat tudtak meg, melyeket a többiek előtt elrejtettek. Tehát a különbség, hogy míg az egyik kevesek- addig a másig sokak által ismert. - Yolanda Delacour
Naplózva
Oldalak: [1] Fel Nyomtatás 
« előző következő »
Ugrás:  


Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF MagyarországA google ekkor járt utoljára az oldalon 2021. 05. 13. - 22:46:37
Az oldal 0.041 másodperc alatt készült el 30 lekéréssel.