+  Roxfort RPG
|-+  Ősi tekercsek
| |-+  Hasznos információk
| | |-+  Mágikus tanulmányok
| | | |-+  Tananyagok
| | | | |-+  Gyógynövénytan
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában « előző következő »
Oldalak: [1] Le Nyomtatás
Szerző Téma: Gyógynövénytan  (Megtekintve 1620 alkalommal)

Mrs. Norris
Maffiavezér
***


,, a T E J hatalom ,,

Nem elérhető Nem elérhető
« Dátum: 2012. 05. 27. - 11:11:13 »
0

Az eddigi gyógynövénytan órák anyaga.
Naplózva

Mrs. Norris
Maffiavezér
***


,, a T E J hatalom ,,

Nem elérhető Nem elérhető
« Válasz #1 Dátum: 2012. 07. 16. - 11:39:57 »
0

Virág felismerés!

Évfolyam: Harmadév
Tanár(nő): Pomona Bimba
Játék: Itt!

-   Magad előtt láthatsz 5 növényt. Kapsz 10 percet, hogy megfejtsd, vajon milyen növénykéket láthatsz.


Az első cserépében

Százszorszép


A második cserépben

Kakukkfű


A harmadik cserépben

Csalán


A negyedik cserépben

Cickafark


A ötödik cserépben

Fehér üröm
Naplózva

Mrs. Norris
Maffiavezér
***


,, a T E J hatalom ,,

Nem elérhető Nem elérhető
« Válasz #2 Dátum: 2012. 07. 16. - 12:28:10 »
+1

Febrisis

Évfolyam: Másodév
Tanár(nő): Ealdred Wymer
Játék: Itt!

„A Febrisis különlegessége, hogy a növény leveléből főzött kivonatot egy lázas betegnek beadva, néhány percen belül elillan a láza, nagyon hasznos növény, az orvoslásban sokat használják.
Más néven is ismerhetitek, így a Febrises, vagy a Febrisium néven is, melyek mind-mind ennek az egy növénynek az átkeresztelt változatai, melyek így aztán, mint a Febrisesből készült kivonat például egy erősebb gyógyhatást hoz létre, míg a másik, a Febrisiummal gyengébb eredményeket érhetünk el, így általában ezt a másodikat használják kisgyermekeknél.
A növény kifejlett állapotában a negyven centiméteres magasságot is elérheti, melynek teljes egészében halványzöld színe van. Levelei 2-3 cm hosszúak, és szív alakúak, tapintásuk puha, az éretteké viszont már inkább érdes - erről lehet megkülönböztetni a már leszedésre készeket, a fejlődésben lévőktől.
Különösebb gondoskodást nem igényel, de a levelei leszedésénél ügyelni kell arra, hogy nehogy megsértsük a növény szárát. Valamint fontos dolog még tudni róla, hogy leveleit csak akkor lehet leszedni, ha éppen nem süt a nap -például mint most- vagy csak akkor, ha zárt, sötét helyen vagyunk, ugyanis, minden egyes levél leszedésével egy kis seb keletkezik a növényen, melyet, ha erősebb fény ér, a növény a sérüléstől felfelé elszárad. Ezért is fontos figyelni arra, hogy nehogy megsértsük a növény többi részét.
A Febrisis téli álmot nem alszik, úgy mint egyes társaik, üvegházban eléldegél akár egy őszi locsolással is egészen tavaszig. Optimális hőmérséklete -20 és +20 fok között van, ennél melegebbet nem bír, vagy csak sűrű locsolással, természetesen -20 fok felett megfagy, és elpusztul.”

Feladat:  Le kell válogatni a növények leveleit
Naplózva

Mrs. Norris
Maffiavezér
***


,, a T E J hatalom ,,

Nem elérhető Nem elérhető
« Válasz #3 Dátum: 2012. 07. 16. - 12:38:05 »
+1

Zingiber officinale

Évfolyam: Harmadév
Tanár(nő): Ealdred Wymer
Játék: Itt!

„A Zingiber officinale egy különleges növény, nálunk kizárólag üvegházban marad meg, egyébként nem bírja az itteni klímát, és elpusztul.
A növény körülbelül 50 centiméter magas, hosszúkás levelekkel rendelkezik, melyek élénkzöld színűek, és ha tetszik neki a környezet amelyben tartjuk, akár még virágot is hozhat. De valójában a növény gyökerét használják, mivel a többi része mérgező. A gyökere ujjasan elágazó, 8-10 cm hosszú, 1,5-2 cm széles, belül sárgásszürke színű, aromás illatú, csípősen kesernyés ízű.

Felhasználása: főleg bájitalok elkészítésénél használják, bár nem egy ételben is megtalálható, sőt, miután ennek a növénynek egy hasonló fajtája a mugliknál is megtalálható, ott még a gyökeréből készült levet gyakran meg is isszák.

A Zingiber officinale túl sok törődést nem igényel, mindössze elég egy évben egyszer-kétszer foglalkozni vele, akkor amikor leválasztjuk tőlük a fiatalokat - ezt körülbelül ilyenkor, télen kell megtenni - és még akkor, amikor nyár közepe táján az idősek megérnek, ezt onnan lehet tudni, hogy ekkor a növény szára, és a levelei elszáradnak, ekkor természetesen ki kell szedni a földből a gumókat. További teendőnk nincs is vele, egy-egy növény kettő, három, illetve négy fiatalt nevel ki az év során.
Kedvelik a védett helyeket, a félárnyékot, a meleg időt, a nedvességet és természetesen a nedves talajt, így annyi dolgunk azért akad még vele, hogy öntöznünk kell”

Feladat:  El kell választanotok a szüleiktől a fiatal növényeket, ezek még mindössze néhány centiméteresek, és nagyon törékenyek
Naplózva

Mrs. Norris
Maffiavezér
***


,, a T E J hatalom ,,

Nem elérhető Nem elérhető
« Válasz #4 Dátum: 2012. 07. 16. - 12:48:19 »
+1

Osteolysis

Évfolyam: Negyedév
Tanár(nő): Ealdred Wymer
Játék: Itt!

„az Osteolysis nevű különlegesen védett növény, melyet hasonlóan a Febrisishez, az orvoslásban használnak, méghozzá bármennyire is furcsa, a növényből csepegő levet használják fel.

Ez a növény csak igen kis létszámban él, méghozzá csak és kizárólag itt Nagy-Britanniában. A növény teljes egészében világos-vörös színű, körülbelül húsz, huszonöt centiméteres magasságú, bár egyes példányaik a harminc-negyven centimétert is elérhetik, egyetlen egy virágot hoz minden éven, de az nem használható semmire.

Mindössze csak 3-, de léteznek példányok, (de nem itt az iskolában), melyeknek 4-5 levele is van, melyek  tenyér nagyságúak, erősen erezettek, s, ha jobban megfigyeljük őket, láthatjuk a növény vérkeringését, melyből időről-időre a levél végén - mely, akár egy vastagabb tű, olyan hegyesen végződik - távozik a felesleg.

Nagyon veszélyes, ugyanakkor rendkívül hasznos ez a nedv, mint ahogy már az előbb mondtam az orvoslásban használják, méghozzá hólyagok eltávolítására, ugyanis pillanatok alatt néhány cseppje képes egy emberrel is végezni, mivel erős nedvszívó hatása van, ezért kizárólag hígított formában kapható, és használható. Van egy ellenszere is, az Abstersus, aminek a levelét hasznosítják, erről már korábban kellett, hogy tanuljatok, nem tudom, hogy vettétek-e már eddig? Ha nem, akkor majd legközelebb ezt is  megbeszéljük.

Viszont ennek a növénynek a hátránya, - a másik két növénnyel ellentétben, melyekről eddig szó volt az órán - hogy rendkívül sok törődést igényel, így nem is csoda, hogy már csak néhány példánya maradt fenn, habár az is igaz, hogy az utóbbi években újra kezd elterjedni.
A törődés abban rejlik, hogy naponta locsolni kell őket, reggel, délben, és este, ha bármelyik kimarad az már végzetes lehet a számára. Nem szereti sem a hőséget, sem az erős fényt.”

Feladat:  Öt fiolányi nedv gyűjtése.
Naplózva
Oldalak: [1] Fel Nyomtatás 
« előző következő »
Ugrás:  


Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF MagyarországA google ekkor járt utoljára az oldalon 2021. 05. 11. - 18:33:22
Az oldal 0.107 másodperc alatt készült el 34 lekéréssel.