+  Roxfort RPG
|-+  Ősi tekercsek
| |-+  Hasznos információk
| | |-+  Mágikus tanulmányok (Moderátor: Mrs. Norris)
| | | |-+  Varázspálca adatok
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában « előző következő »
Oldalak: [1] Le Nyomtatás
Szerző Téma: Varázspálca adatok  (Megtekintve 1915 alkalommal)

Mrs. Norris
[Topiktulaj]
***


,, a T E J hatalom ,,

Elérhető Elérhető
« Dátum: 2018. 11. 06. - 22:02:12 »
+5


Draco Malfoy és Dwayne Winterburn pennájából
átdolgozta Nathaniel Forest

FÁK TULAJDONSÁGAI

"Minden egyes pálca egyedi, jelleme az alapanyagául szolgáló adott fa és mágikus lény határozza meg. De valamennyi varázspálca attól a perctől kezdve, hogy rátalál az ideális gazdájára, elkezd tanulni.”
 
A varázspálcafák mágikus erőinek és tulajdonságainak alábbi leírása a széles körben a világ legjobb pálcakészítőjének tartott Mr. Garrick Ollivander hosszú évek munkája alatt összeírt jegyzeteiből készült.

Akác
Egy nagyon szokatlan varázspálca-fa: trükkös pálcák készülnek belőle, amik sokszor nem hajtanak végre olyan igéket, amit nem a birtokosuk mondd ki. ugyanakkor nem fedik fel teljes erejüket csak a legtehetségesebbek előtt. Érzékenységük szeszélyessé teszi őket, de a megfelelő mágus kezében az akácpálca ereje felér bármely más fáéval, annak ellenére, hogy gyakran alábecsülik sajátos temperamentuma miatt.
 
Alma
Almafa pálcák nem készülnek nagy számban. Hatalmuk jelentős, és azokhoz illik a legjobban, akiknek nagy céljaik és erős, szilárd ideáljaik vannak. Ezért kifejezetten alkalmatlan sötét varázslatok végrehajtására. Az almapálcák birtokosai között gyakori az a szokatlan tulajdonság, hogy képesek különféle mágikus lényekkel a saját nyelvükön társalogni.
 
Bodza
Nagyon erős varázsereje van, de megveti az olyan gazdát, aki nem tudja értékelni a társaságát; figyelemre méltó varázslónak kell lennie annak, aki meg akarja tartani a bodzapálcát akármilyen csekély ideig is. Vagyis csak kiváló varázsló képes kezelni a bodzapálcát.
 
Bükk
A bükkfapálca valódi társa tud lenni egy korát meghazudtolóan bölcs, vagy gazdag élettapasztalattal és átlagon felüli értelemmel rendelkező boszorkánynak, esetleg varázslónak. Tökéletes birtokos kezében olyan finomságra és művészi tökélyre képes, ami ritkán látható bármely más fából készült pálcánál. Viszont nagyon gyengén teljesítenek olyan mágusok kezében, akik szűklátókörűek vagy intoleránsak.
 
Cédrus
A cédruspálca annál találja meg tökéletes otthonát, aki kiemelkedő tisztánlátással erős jellemmel és szokatlan hűséggel van megáldva. A boszorkány vagy varázsló, aki jól illik a cédruspálcához, potenciálisan félelmetes ellenfél, ami gyakran sokkolja azokat, akik gondolkodás nélkül kihívták őket.
 
Ciprus
A ciprusfa a nemes jellemhez köthető. Birtokosai a bátrak, vakmerőek, önfeláldozók közül kerülnek ki: az ideális gazdájuk nem fél szembeszállni a saját és mások személyiségében fellelhető árnyakkal és veszélyekkel.
 
Cseresznye
Egy nagyon ritka fatípus, amiből különös erejű pálcák készülnek. Ezt a fát Japánban, a Mahoutokoro iskola diákjai körében tartják a legtöbbre, ahol a cseresznyepálca birtokosai különös tiszteletet élveznek. Ezek a pálcák halálos erők birtokosai a magjuktól függetlenül; de ha sárkány-szívizomhúr kerül beléjük, akkor csak kivételes önkontrollal és ésszel megáldott mágusok tudják irányítani őket.
 
Erdei fenyő 
Az erdei fenyő a legellenállóbb fatípus, amikből olyan pálcák készülnek, amik belső erőt és céltudatosságot követelnek meg valódi birtokosuktól, és hasznavehetetlen eszközök a változékonyak és döntésképtelenek kezében. A fenyőpálcák különösen alkalmasak átváltoztatások végrehajtására.
 
Ezüsthárs
Ez a rendkívüli és igen dekoratív pálcafafajta igen ritka. És a kimerült beszerzési források miatt több pálcakészítő gyenge, selejt fákat fest illetve pácol át, hogy átverje a vásárlóit. Népszerűségük abban rejlik, hogy híresen jól teljesítenek látók és legilimentorok kezében. Mivel mindkettő igen misztikus tudomány, a pálcák birtokosaiknak irigylésre méltó státuszt biztosítanak.
 
Ében
Ez a szénfekete pálca kiemelkedően alkalmas mindennemű harci mágia és átváltoztatások végrehajtására. Olyan ember kezében a legboldogabb, aki teljesen elégedett önmagával. Manapság alkalmazkodni képtelen, önálló emberek kezében fordul elő leggyakrabban, akik eltökélten ragaszkodnak a saját elveikhez a külső nyomástól függetlenül és nem lehet őket könnyen eltántorítani a céljuktól.
 
Éger
Az égerpálca ideális gazdái a segítőkész, előzékeny, szeretetre méltó mágiahasználók közül kerül ki. Amikor jó kezekbe kerül, egy lojális, nagyszerű segítőtárssá válik. Az összes pálcafa közül ez a legalkalmasabb a nonverbális varázslatok végrehajtására, ezért csak a legerősebb, legtehetségesebb boszorkányok és varázslók kezében tud kiteljesedni.
 
Feketedió
Kevésbé gyakori, mint az egyszerű diófa, és jó előérzetekkel, páratlan megfigyelőkészséggel megáldott birtokosra vágyik. Természetellenesen ráhangolódik viselőjének belső konfliktusaira és drámaian legyengül, ha a gazdája valamilyen formában becsapja önmagát. Viszont egy őszinte, öntudatos ember kezében lojális és figyelemreméltó pálcává válik, ami különösen alkalmas bűbájok végrehajtására.
 
Fenyő
A fenyőpálcák mindig egyedülálló, független használót választanak maguknak; olyat, akit sokan magányos farkasnak neveznének; érdekes és titokzatos alakot. Akkor érzik magukat legjobban, ha kreatívan használják őket és más fatípusokkal ellentétben ellenvetés nélkül idomulnak új varázslatokhoz és szokásokhoz. Egyike a legalkalmasabbaknak a nonverbális varázslatok végrehajtására.
 
Fűz
Egy ritka pálcaalapanyag, melynek gyógyító erőt tulajdonítanak. És bár a fűzfapálca ideális forgatói gyakran híján vannak a magabiztosságnak, ezt nagyon is igyekszenek eltitkolni. A pálcák következetesen mégis olyan gazdákat választanak, akikben kiaknázatlan lehetőségek rejtőznek, nem pedig olyanokat, akik úgy vélik, nincs sok tanulnivalójuk.
 
Galagonya
Komplex személyiséggel és ármánykodó természettel rendelkező pálcák, akárcsak a gazdáik. Elsősorban gyógyító mágiához szokás kötni, de ugyancsak jól használható átkokhoz is. Általánosságban leginkább egy konfliktusos jellemmel érzi magát harmóniában, avagy olyan boszorkány illetve varázsló társaságában, aki épp nyugtalan perióduson megy keresztül. Figyelemre méltó különlegessége, hogy varázslatai, amennyiben rosszul kivitelezettek, igen gyakran ütnek vissza a használójára.
 
Gyertyán
A gyertyánból készült pálca egy olyan tehetséges boszorkányt vagy varázslót választ élete társául, akit egyetlen, valódi álom éltet, amit általában sikerül megvalósítaniuk. A gyertyánpálcák gyorsabban idomulnak tulajdonosuk mágiájának a stílusához, mint bármely más fából készült pálcák. Magukba szívják a tulajdonosuk becsületkódexét, legyen bármi is az, és elutasítanak mindennemű olyan tevékenységet, ami ütközik mesterük elveivel.
 
Juhar
Gyakori jelenség, hogy a juharpálcák kiválasztottai utazó vagy felfedező természetűek; ezek nem otthonülő pálcák és előnyben részesítik az ambíciót a boszorkányokban és varázslókban. Új kihívások és a levegőváltozás okozzák e pálcák ragyogását, és ahogy egyre jobban összecsiszolódik partnerével, ereje nőttön-nő.
 
Kocsányos tölgy
Egy pálca jó időkre és rossz időkre: hű barát, akárcsak a varázsló, aki érdemli. A tölgyből készült pálcák olyan partnert igényelnek, akik erősek, bátrak és lojálisak. Kevéssé közismert hajlama gazdáiknak az erős intuíciójuk, és nem ritkán a természet mágiájához való ösztönös affinitásuk, a legendás lényekkel és növényekkel egyetemben.
 
Kökény
A kökény egy nagyon szokatlan pálcafa, ami leginkább a harcosokhoz illik. Ez nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a birtokosa a Sötét Mágia gyakorlója, ez a fatípus ugyanúgy megtalálható az aurorok kezében, mint Azkaban lakóiéban. Érdekes tulajdonsága, hogy keresztül kell menniük veszélyeken és nehézségeken a tulajdonosukkal ahhoz, hogy igazán eggyé váljanak. Amint ez a kitétel teljesül, a kökénypálca olyan lojálissá és hűségessé válik, amilyenről a gazdája csak álmodhat.
 
Közönséges dió
A kimagaslóan intelligens boszorkányoknak és varázslóknak diópálcát szokás adni első próbára, mivel tíz esetből kilencszer ideális párra lelnek egymásban. Ez a fa a sokoldalúság és az alkalmazkodó készség tulajdonságait hordozza. És miután teljesen uralja őket a használójuk, kitűnően együttműködőek és bármilyen varázslatot végrehajtanak.
 
Körte
Ebből az aranyszerű fából olyan pálcák készülnek, amik ragyogó mágikus energiákkal rendelkeznek, és ez akkor jelentkezik a legjobban, ha egy melegszívű, kedves és bölcs ember használja. A körtepálcák gazdái általában népszerűek és köztiszteletben állnak. A legrugalmasabb pálcák közé tartozik és még hosszú évek kemény használata után is külsejük pontosan ugyanolyan, mint új korában.
 
Lucfenyő
A lucfenyőből olyan pálcák születnek, amik nem valók az aggodalmasok, óvatosak számára és veszélyesek lehetnek ügyetlen kezekben. A lucfenyő-pálcákhoz erős, magabiztos kézre van szükség, mert gyakran önálló ötletei támadnak a varázslattal kapcsolatban, amit használója megidéz vele. De egy merész mágus jó humorérzékkel nagyszerű gazdájává válhat.
 
Magyal
Egyike a ritkább fatípusoknak a pálcaalkotásban. Hagyományosan óvó, védő pálcának tartják, ami nagyszerűen működik azok kezében, akiknek segítségre van szükségük a dühük és féktelenségük legyőzéséhez. Ugyanakkor gyakran olyan birtokost választanak, aki egy veszélyes, spirituális küldetésre vállalkozik.
 
Mogyoró
Érzékeny pálcaként gyakran harmonizál a gazdája érzelmi állapotával, és leginkább egy olyan ember kezében erős, aki megérti és elfogadja, megéli önnön érzéseit. Idegen kezeknek nagyon óvatosaknak kell lenniük, ha olyan mogyoróvesszőt ragadnak, melynek tulajdonosa korábban kijött a sodrából, vagy súlyos csalódást élt meg, mivel a pálca magába szívja az ilyesfajta erőt és egészen váratlan kisüléseket produkálhat.
 
Nyárfa
Az elefántcsonthoz hasonlító külseje miatt sokszor igazi műalkotás készül belőle. A nyárfapálcához illő birtokos általában elismert párbajozó, vagy erre hivatott, mivel a nyárfa egyike azoknak, amik tökéletesek a harcra. Ennek a pálcának a tulajdonosai határozottak és gyakran vonzódnak különböző küldetésekhez: vagyis a forradalmárokhoz illik legjobban.
 
Somfa
Bajkeverő pálcák ezek, melyek gyakran szolgálnak meglepetéssel: játékos természetükből kifolyólag olyan forgatót keresnek, akik hozzájuk hasonlóak. Így mindkettejüknek megadatik a lehetőség az izgalomra és a szórakozásra. De ha a szükség úgy kívánja képesek egyedülálló igékre nehéz körülmények között is. Érdekes gyengeségük, hogy a legtöbb sompálca képtelen nonverbális igéket végrehajtani és meglehetősen hangosak.
 
Szelídgesztenye
Egy nagyon érdekes pálcafa, aminek karakterisztikáját a magja nagyban befolyásolja és a tulajdonosának személyisége is hatással van rá. Vonzódnak azokhoz a varázslókhoz és boszorkányokhoz, akik tehetségesek a mágikus vadak megszelídítésében, a gyógynövények tudományában vagy akiknek természetes adottságuk van a repüléshez.
 
Szilfa
A szilfapálca előnyben részesítik az erős kisugárzással, mágikus ügyességgel és méltósággal bíró birtokosokat. A szil okozza a legkevesebb balesetet, hibát és ezzel lehet végrehajtani a legelegánsabb bűbájokat és varázslatokat. Egy keresett pálcatípus, ami képes a legmagasabb fokú varázslatokra a megfelelő kezekben.
 
Szőlő
A szőlővesszőből készült pálcák a legkevésbé gyakoriak közt vannak, és gazdáik szinte kivétel nélkül azok a boszorkányok és varázslók, akik egy messzi célt követnek, akiknek az átlagostól eltérő látomásuk van. A szőlőpálcák különösen vonzódnak az olyan személyiségekhez, akikben vannak rejtett tartalékok és mélységek. Megbízható források állítják, hogy ezek a pálcák képesek óvó mágiát kibocsátani a megfelelő használó szobájának egyszerű bejáratára.
 
Tiszafa
Egy tiszafapálca sosem választ középszerű avagy gyengekezű társat magának. Ideális párjuk többnyire rendkívüli, notórius boszorkány vagy varázsló. A hiedelem szerint élet és halál urává teszi meg a tulajdonosát. Az ebből a páratlanul hosszú életű fából készült pálcák éppúgy kerülhetnek hős, mint gonosztevő kezébe.
 
Vörösberkenye
A vörösberkenye pálcák mindig kedveltek voltak védelmező természetük miatt és tapasztalatom szerint minden védőbűbáj, amit ezzel a pálcával szórnak, különösen erőssé és nehezen megtörhetővé válik. Ezen pálcák akkor a legboldogabbak, ha egy okos és tiszta szívű ember kezében vannak, de ez a szokás ne tévesszen meg senkit: ezek a pálcák felérnek bármelyikkel, és gyakran jobban teljesítenek a harcban.
 
Vörösfenyő
Erős, strapabíró és meleg színű: a vörösfenyőt hosszú ideje vonzó és hatalmas pálcafaként tartják számon.  Híres arról, hogy bátorságot és magabiztosságot tud plántálni használójába. E fából mindig olyan pálcák készülnek, amik rejtett képességekkel, váratlan erőkkel vannak megáldva, amik nagyban befolyásolják követeléseit is, amik alapján birtokosát kiválasztja.
 
Vörös tölgy
A vörös tölgy  pálcák természetfeletti reflexekkel rendelkeznek, ami tökéletes párbajpálcává teszi őket. Ideális tulajdonosai szellemesek, simulékonyak és nyitottak; gyakran hatalmas, egyedi varázslatok alkotói és olyan boszorkány vagy varázsló, akit szívesen tud maga mellett az ember egy harcban.  
 
Forrás: J. K. Rowling - Pottermore
Wikipédia
Naplózva

Mrs. Norris
[Topiktulaj]
***


,, a T E J hatalom ,,

Elérhető Elérhető
« Válasz #1 Dátum: 2018. 11. 06. - 22:03:12 »
+2


Jules Mayfield pennájából
átdolgozta Nathaniel Forest

MAGOK TULAJDONSÁGAI

„Egy pálca a fájának, magjának és tulajdonosának, tapasztalatainak és személyiségének az összessége; ezek bármelyikének a tendenciája kiegyenlítheti, vagy elnyomhatja a másikat.”
 
Az alábbi leírások a három fő pálcamag tulajdonságairól és erejéről, amit Garrick Ollivadner felhasznál a saját jegyzeteiből lettek véve.

Egyszarvúszőr
Az egyszarvúszőr hozza létre általában a legegyenletesebb mágiát. Ezek a pálcák állnak át a legnehezebben a sötét varázslatokra. Minden pálca közül a leghűségesebbek, és általában erősen ragaszkodnak első tulajdonosukhoz, függetlenül attól, hogy amaz elismert varázsló vagy boszorka volt-e.
Apró hátrányai az egyszarvúszőrnek, hogy nem a legerősebb pálcák (bár a pálca fájának anyaga kompenzálhatja ezt) illetve hajlamosak a melankóliára ha nagyon rosszul bánnak velük, vagyis a mag „meghalhat” és ilyenkor cseréjére van szükség.
 
Sárkányszívizomhúr
Rendszerint a sárkány szívizomhúr olyan pálcákat szül, amik a legnagyobb erővel rendelkeznek, és a legfeltűnőbb varázslatokra képesek. A sárkány pálcák általában gyorsabban tanulnak, mint a többi fajta. Annak ellenére, hogyha elnyerik őket eredeti tulajdonosuktól, az új gazdához válhatnak hűségessé, mindig szoros kapcsolatuk van a jelenlegi tulajdonosukkal.
A sárkány pálcák váltanak legkönnyebben a sötét varázslatokra, bár maguktól nem hajlanak ez irányba. Emellett a leghajlamosabb a balesetekre a magvak közül, temperamentumos jellemük miatt.
 
Főnixtoll
Ez a legritkább magtípus. A főnixtollak képesek a legváltozatosabb mágiára, de előfordulhat, hogy több időre van szükségük ennek felfedésére, mint az egyszarvú, vagy sárkány magoknak. A legnagyobb önállóságot mutatják, néha saját maguktól cselekedve, amely tulajdonságot sok boszorkány és varázsló nem kedveli.
A főnixtoll pálcák mindig a legválogatósabbak, ha lehetséges új gazdáról van szó, mivel a lény amiből származnak az egyik legönállóbb és magának valóbb a világon. Ezeket a pálcákat a legnehezebb megszelídíteni és személyessé tenni. Nehéz megnyerni a hűségüket.

Forrás: J. K. Rowling - Pottermore
Wikipédia
Naplózva

Mrs. Norris
[Topiktulaj]
***


,, a T E J hatalom ,,

Elérhető Elérhető
« Válasz #2 Dátum: 2018. 11. 06. - 22:03:46 »
+2


Jules Mayfield pennájából
átdolgozta Nathaniel Forest

 
PÁLCÁK HOSSZA ÉS RUGALMASSÁGA

„A pálcakészítés egyetlen alkotóját sem szabad magában szemlélni, a többitől izolálva. A fa fajtája, a mag és a rugalmasság kiegyenlítheti, vagy felerősítheti a pálcahossz tulajdonságait.”
 
A következő jegyzetek a pálca hosszról és rugalmasságról Mr. Garrick Ollivander, pálcakészítő, e témában írt feljegyzéseiből származnak.

A legtöbb pálca kilenc és tizennégy hüvelyk hossz közötti intervallumban található. bár adtam már el extrém rövid pálcákat és nagyon hosszú pálcákat is, de ezek kivételesen ritkák. Az utóbbi esetben egy fizikai sajátosság követelte meg a szokatlan hosszt. Viszont az abnormálisan rövid pálcák inkább azokat választják, akik jelleme valamiben hiányos, mintsem a testileg kisméretűeket.
A pálca rugalmassága vagy merevsége annak jelzője, hogy milyen mértékben hajlandó alkalmazkodni és változni a pálca és tulajdonos páros. Természetesen, mint mindig ezt a tényezőt sem szabad külön szemlélni a pálca fájától, magjától és hosszától, sem a tulajdonos tapasztalataitól és mágiájának fajtájától, ami mind kombinálva teszi egyedülállóvá a szóban forgó pálcát.

Forrás: J. K. Rowling - Pottermore
Wikipédia
Naplózva
Oldalak: [1] Fel Nyomtatás 
« előző következő »
Ugrás:  


Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF MagyarországA google ekkor járt utoljára az oldalon 2021. 02. 18. - 16:35:58
Az oldal 0.045 másodperc alatt készült el 33 lekéréssel.