+  Roxfort RPG
|-+  Karakterek
| |-+  Előtörténetek
| | |-+  Hugrabug
| | | |-+  Ajax Ambrose
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában « előző következő »
Oldalak: [1] Le Nyomtatás
Szerző Téma: Ajax Ambrose  (Megtekintve 310 alkalommal)

Ajax Ambrose
Hugrabug
*

Black and yellow

Nem elérhető Nem elérhető
« Dátum: 2026. 01. 13. - 19:48:08 »
+3

AJAX ASLAN AMBROSE

Then off to reap the corn and leave where I was born
Cut a stout blackthorn to banish ghosts and goblins

TW: rasszizmus és rasszista kifejezések,népirtás,gyilkosság említése

Alapok

jelszó || mandragórafüggők gyülekezete
nem || férfi
születési hely, idő || Sligeach,Írország; 1990. 02. 08.
kor ||  15 év
vér || félvér
iskola || Roxfort
évfolyam || ötödév

A múlt

Az emberi lét abszolút tragédiája a tény, hogy sosem érthetjük meg egymást igazán. Hiába van rá megfelelő apparátusunk, hiába teszünk meg mindent annak érdekében, hogy egy másik ember tudja, hogy mit érzünk, ez egyszerűen nem történhet meg maradéktalanul.
Mindenkinek van egy saját, egyedi percepciója, egy filtere, ami számára megfelelő módon szűri meg a valóságot, ez a filter pedig senki máséval nem egyezik meg, minél fogva nem tudjuk egymásnak megmutatni, hogy miféle világban is élünk. Emellett pedig mindenkinek megvan a maga igazsága. Egy rablónak, egy sikkasztónak, egy erőszaktevőnek, egy gyilkosnak, és ezek az emberek, ahhoz tartják magukat, észre sem véve, hogy amiben ők élnek, az talán nem olyan igaz, mint másoké.

-Andy!-szól a rekedt hang a konyhából és hamarosan megjelenik a hozzátartozó kicsiny, törékeny test is. Apró öregasszony fehér hajjal, kék ruhában, mélyen ülő okos, de homályosodó szemekkel.
-Ajax, nagymama, még mindig Ajax-teszi le a pennát az íróasztalnál ülő fiatal fiú. Nagyot sóhajt. Nagymama az elmúlt néhány hónapban egyre rosszabb arányokat produkál abban, hogy eltalálja-e a nevét vagy sem, többnyire a nagybátyja nevén hívja, mert azt egyszerűbb fejbentartania, hiszen azt régebben ismeri.
-Az Ajax ostobán hangzik és mégcsak nem is fekete név-mondja mosolyogva, ahogy leteszi unokája elé a limonádét cukorral, amit nem kért, még csak nem is szeret, de mégis engedelmesen belekortyol – Ki adta neked?
-A lányod, nagymama, Éabha-mondja és tekintete elréved, messzire ki az ablakon, el a fák közé, el a házak közé. Az idős hölgy szemébe végtelen szomorúság költözik a név hallatán. Hogy is ne emlékezne a tulajdon lányára? A mosolyára, a hajára, a boldogságára és arra, hogyan végül mi történt vele?
Ajax azt gondolja, hogy jobb lenne, ha elfelejtené, úgy, ahogyan az ő nevét, ahogyan a tényt, hogy nagyapa meghalt és hogy merre van a vegyesbolt, vagy, hogy hová is tette a pálcáját. Egy nap nem fogja tudna, hogy mi történt Éabha-val, és akkor neki kell majd elmesélnie újra és újra, egészen a végtelenségig, talán addig, amíg a szavaknak már nem lesz jelentésük, akkor az egész elsikkad majd, feloldódik az ezerszer elmondott történetek varázslatában, de ez még messze van. Ajax pedig nem biztos benne, hogy valaha is el fogja tudni mesélni ezt a történetet.

Gahizi Ambrose meglehetősen érdekes látvány volt egy átlagos ír számára a maga két méterével, magas homlokával és ébenfekete bőrével. A férfi remekül beszélt franciául, angolul ellenben kissé nehezen lehetett érteni, erős akcentussal rendelkezett. Gahizi ruandai tutsi, a szülei majd minden félretett pénzüket abba ölték, hogy egy másik kontinensen járhasson egyetemre, ám ez csupán egy indok volt a sok közül. Valójában el akarták távolítani a fiukat az országból látván, ahogyan a tutsi elit egy része elhagyja a hajót, mielőtt az még süllyedni kezdene.
Éabha Finan a származásáról nem igazán tudott sokat. Talán szenegáliak lehettek, de erről nem maradt fent információ, olyan régen kerültek a kontinensre. Ébha sudár, kecses nő volt, hosszú fekete hajjal. Boszorkány, sokadik már a családjában, ügyes kezű, dolgos, jókedélyű.  A Roxfort elvégzése után fodrászként kezdett tevékenykedni, sajátos hajstílusokra és textúrákra specializálódott. Sligo megyében az 1980-as években nem élt több száz színesbőrűnél, így szinte sorsszerű volt, hogy Gahizi éppen Éabhát keresse fel kezelhetetlen sörényének megzabolázása végett.
Két idegen és mégis hasonló kultúra találkozott hát egy ír városban. Mindketten megkeresztelt katolikusok voltak, a bőrszínüket és Gahizi erőteljes francia akcentusát kivéve tökéletesen illettek a környezetükbe, ellenére annak, hogy bár az írek nem voltak kifejezetten rasszisták, mégsem feltétlenül gondoltak úgy rájuk és a hozzájuk hasonlókra, mint egy átlagos szomszédra szokás. Megbámulták őket, néha furcsa, már-már a modortalanság határát súroló kérdéseket tettek fel nekik a vegyesboltban vagy vasárnapi misék alkalmával, ezt leszámítva azonban meglehetősen ritkán érte őket atrocitás, legalábbis egy ideig...

A fájdalom azonban közös, még ha nem is ugyanúgy érezzük. Gahizi és Éabha, a szüleim első fájdalma a bátyám halála volt. Nem történt semmi, nem voltak nyomok, nem volt elkövető. Aslan nemes egyszerűséggel spontán fulladt meg az éjszaka folyamán, a saját kiságyában.
Talán ez volt az első repesz apám szívében, ez és a tény, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy már megfogant a második fiuk, vagyis én, aki megörökölte Aslan ruháit, játékait, ágyát, majd végül a nevét, melynek jelentése: oroszlán. Első keresztnévként sajátot kaptam, apám nem akarta, de mindenki azt mondta nem jó ómen egy halott gyerek nevét az élőnek adni, így lettem Ajax. A nevem egyik jelentése gyászoló. Talán ezért kellett három embert is meggyászolnom rövid életem során.

Első gyermekük tragikus elvesztése után az Ambrose család nem akart kockáztatni, úgy vigyáztak Ajaxre, akár egy rendkívül törékeny porcelánbabára, egy másodpercre sem hagyták szívesen magára ellenére annak, hogy fiuk mindig is nyugodt, csöndes, kissé befelé forduló gyerek volt.
Sokat volt a nagyszüleivel, akik valósággal el voltak varázsolva a ténytől, hogy képes békésen végigaludni nagyanyja karjaiban egy átlagosnál hosszabb szentmisét is. A Finan nagyszülők katolikusok voltak ugyan, de inkább megszokásból, mint meggyőződésből. Persze nem lehetne egyértelműen kijelenteni, hogy nem hittek egy felettük álló Isten létezésében, azt viszont határozottan el lehet róluk mondani, hogy jobban bíztak a saját mágikus erejükben, mint valamiféle rajtuk kívülálló hatalomban. Ők voltak az elsők, akik folyamatos kétkedésre és újragondolásra nevelték a kis Ajaxet, míg az apja révén hamar megtanult franciául és különös érdeklődéssel kezdett viseltetni a zene iránt.

Azt kívánom bárcsak többre emlékezhetnék azokból a hónapokból. Csupán négyéves voltam, ártatlan, tudatlan, boldog. Apám 1994 őszén infarktust kapott, amikor először látta leírva a szót egy neki címzett levélben: „népirtás”.
Ha anyámnak nincs némi gyógyítói tudása még az iskolai évekből és a saját anyjától, talán túl sem élte volna. Nem értettek semmit, apám minden újságot elolvasott, minden csatorna híradóját megnézte a tévében, rossz érzése lehetett talán, de mindig csak ugyanarról beszéltek, mégpedig arról, hogy kiéleződő törzsi konfliktus van jelen Ruanda egyes területein a hutuk és tutsik között. Ahogy telt az idő egyre borzalmasabb dolgokról lehetett hallani, gyilkosságról,erőszakról,kegyetlenségről, ezt a nagyszüleimtől tudom, akik maguk sem voltak képesek még elképzelni sem, hogy mit élhetett át Gahizi ebben az időszakban. Az anyámmal együtt, a varázsló és mugli világ minden lehetőségét egyidejűleg kihasználva küzdöttek, hogy bármiféle információt szerezzenek az Ambrose család tagjairól, végül egy humanitárius csoporttól tudták meg, hogy a házukat lerombolták, az utcát, amiben éltek felégették, a területen talált testek nagy része pedig teljességgel felismerhetetlennek bizonyult. Ugyan ki tudná ezt elhinni? Ki ne akarna megtenni bármit, hogy bizonyosságot nyerhessen?

Szerencsére Ajax Ambrose varázsereje egy egészen speciális módon jelentkezett, először hatéves kora környékén jelentette ki a hentesnél, hogy valaki áll az ablaknál, ám ezt a valakit senki sem látta, így jobb híján kénytelenek voltak azt gondolni, hogy a gyermek csak bolondozik. Éabha egyetlen szellemet sem látott azokon a szerencsétlen párákon kívül, akikkel a Roxfortban töltött évei alatt volt szerencséje megismerkedni, meglehetősen kedvesnek találta pédául a Pufók Frátert, aki a háza kísértete volt, ennél fogva azonban el kellett gondolkodnia. Nem lehet, hogy a fia mégis igazat mond?

Nehezen tudom bármihez is hasonlítani azt, ami a szellemekhez köt és ami őket hozzám. Nincs abszolút hallásom, de legjobban mégis ehhez tudnám viszonyítani, nem hallok vagy látok semmi olyat, amire másnak ne nyílna lehetősége, én azonban olyan dolgokat észlelek, amik felett mások elsiklanak.
Érzem a jelenlétet abban, ahogyan a levegő mintegy sűrűbb lesz, hidegebb, onnan csap meg a huzat, ahonnan nem lenne logikus. Sokáig nem láttam őket, csak hallottam. Néhány elkapott szó, egy furcsa érzet, hideg fuvallat a tarkómon, a tudat, hogy nem vagyok teljesen egyedül a szobában, a tényleges látás, azt hiszem a legutolsó lépcsőfok.

Másodév nyarán látta meg először a Vízbefúltat, akinek nyilvánvalóan nem ez volt a polgári neve, ám azt hosszas próbálkozások alkalmával sem sikerült megtudakolnia. Gyakran sétált Garavogue folyó partján, vagy csupán ücsörgött és olvasott. Azon a nyáron érezte igazán egyedül magát először.                    
Talán korábban is találkozott rasszista megnyilvánulásokkal, de korántsem olyanokkal, amiket kénytelen volt elszenvedni azoktól a gyerekektől, akiket eddig, ha nem is barátainak, de alkalmi játszótársainak gondolt.
Nyilvánvalóan tudta, hogy fekete, efelett a tény felett meglehetősen nehéz volt elsiklani, ugyanígy tudta azt is, hogy jó ideig ő és a szülei voltak a legsötétebb bőrűek a városban. Rajtuk kívül is laktak Sligeach-ben feketék, ám többek esetében mondhatjuk, hogy működött az úgynevezett whitepassing, ami számára egészen elérhetetlen volt. Ajax sosem gondolta, hogy a bőrszín különbsége többet jelent annál, mint hogy egyikük szeme kék, míg a másikuké zöld. Nincs jobb vagy rosszabb, csupán más van, számára minden ember csupán variáció volt egy témára. Sok időbe telt megértenie, hogy mi mindenre asszociálhatnak, kizárólag a bőrszínéből kiindulva, ez pedig egy ideig igazán fájt neki. Aztán idősebb lett, olvasottabb és magáévá tette Schopenhauer gondolatait, miszerint amennyiben egy embernek már semmi sem maradt, amire büszke lehetne, az etnikumát kezdi pajzsként maga elé tartani, ez pedig a lehető legolcsóbb vállfaja a büszkeségnek.
Megvetette azokat az embereket, akik ismeret és tapasztalat nélkül, újsághírek és szájhagyomány kapcsán gyűlölködtek, azoktól pedig egyenesen undorodott, akik rasszista kijelentésekkel, gúnyszavakkal éltek, azok jelentésének pontos ismerete nélkül.

Néger,negrid, feka, szerecsen,suvickosképű, gyapjasfejű,gyarmatinéger,küszöbmajom.

Ezekről nem beszélt senkinek, a szüleinek sem, hamarosan megbizonyosodott róla,hogy a felnőttek, ha nem is kedvesebbek, de óvatosabbak, sőt álságosabbak a gyerekeknél és kerülik vagy nemes egyszerűséggel talán pozitívnak látszó kicsiny dicséret bonbonokba bújtatják őket.
"Nem olyanok, mint mi, nekik ez a vérükben van, legalább a ritmusérzékük jó, ha már olyan agresszívak. Legalább szépen énekelnek."
Évekbe telt, mire rádöbbent, hogy a Vízbefúlt fekete lehetett, évekbe, mire igazán meghallgatta azt a néhány értelmetlennek tetsző mondatot, amit ismételgetett. Azt mondta: Nem lehetett, nem engedték. Velem? Ugyan! Egy négerrel nem lehet.

Dostoyevski szerint az emberre nem a kegyetlenség és nem a végtelen ambíció jelent veszélyt, hanem az önbecsapás képessége. Mikor valaki hazudni kezd magának, levedli magáról a realitást, mint egy szakadt kabátot. A harmadik évemet töltöttem a Roxfortban, mikor is Gahizi úgy találta, hogy elég idős vagyok, hogy előhozakodjon a kérésével, már hosszú évek óta ámíthatta magát. A valóságunk már teljesen elkülönbözött egymástól.
-Ajax, szeretném, ha segítenél nekem valamiben.
Bólintottam, nagy árkok voltak a szemöldökei között, de nem számítottam semmi különösen borzalmasra. Miért kérne tőlem valami olyat az apám, amit nem tudok vagyok nem akarok teljesíteni? Gahizi sokáig nem szólt, járkálni kezdett, a napfény megcsillant a homlokán. Izzadt.
-El kell mennem Ruandába, el a szüleimhez, a testvéreimhez. A házunkba.
Nem láttam összefüggést, de már Ruanda említésére is elfogott egyféle borzongás. Amint elég idős voltam, hogy megértsem, hogy mi történt, igyekeztem felvenni a fonalat és tudakozódni arról, ami apám hazájában történt, de semmi olyat nem találtam, amiért érdemes volna odamenni.  Erről nem beszéltünk egymással soha, de sejtettem, hogy ő is olvasta a beszámolókat, levelezett túlélőkkel. Ha a papunk engem összeköttetésbe segített másokkal, akkor őt is.
-Miért?-kérdeztem vissza csak úgy, mindenféle különösebb hangsúly nélkül. Még nem akartam elárulni magam és a tényt, hogy mennyire rossznak találtam ezt az ötletet.
-Ajax, te látsz olyan dolgokat,amiket én nem. Biztosan sokat tudnál segíteni.
Megrebben a szemhéjam, leszegem a fejem. Nem gondolhatja komolyan! De mi másért mondaná most, amikor anya nincs itthon? Tudja, hogy ő sem tartaná helyesnek, talán már meg is említette neki, ő pedig azonnal elvetette. Arra hivatkozhatott, hogy fiatal vagyok, arra, hogy amit ott találnánk az mindkettőnket traumatizálná egy életre, már, ha egyáltalán találnánk bármit is. Vajon tudja? Tudja, hogy a muglik nem képesek szellem formájában visszamaradni e világon? Tudja, hogy minden ezzel kapcsolatos gondolata csak része egy önnyugtató képzelgésnek?
-Nem.
Nem magyarázkodom, nem kertelek, csak kimondom. Nem akarom, nem akarom neki és nem akarom magamnak. Nem tudom mi van ott, fogalmam sincs hogyan működik ez olyan környezetben, ahol tömegek haltak erőszakos, rettenetes halált. Talán képes lennék látni valamit, akár csak egy lenyomatot, de az semmit sem hozna helyre. A családja, a családunk minden ottmaradt tagja halott, még ha nem is találtak maradványokat, ha nekem nincsenek ezzel kapcsolatos illúzióim, úgy hiszem neki sem kellene, hogy legyenek, ha csak nem…évek óta ezzel áltatja magát.
-Vous êtes ingrat! -köpi felém. Hálátlan volnék? Megváltozik a hangja, a testtartása. Lassan állok fel a székből, tíz centiméter van köztünk, borzalmasan, szürreálisan magasnak tűnik.
-Ezzel senkin sem segítenél-mondom és lassan rázom meg a fejem, figyelek a hangomra, arra, hogy semmiféle éle ne legyen, hogy ne érvénytelenítsem azt, amit igaznak hisz, de megmutassam a magamét, az én józan igazamat.
Az asztalra vág, szinte visszhangzik. Összerezzenek. Még soha nem láttam ilyennek.
-Est-ce pour cela que j'ai investi de l'énergie et de l'argent en toi ? Vous étudiez pour rien?
Farkasszemet nézünk, el akarja érni, hogy érzelmet mutassak, bennem az ismert világom épp kifordul a sarkaiból, de csak a szám széle rándul meg.  Annak a szájnak a széle, ami megszólalásig hasonlít az övére, éppen a csak a megszólalásig.
-Mit vársz ettől? Nem fogsz nyugalmat találni abban, ha látod azt a temérdek értéket és lelket, ami ott pusztult, én pedig…fogalmam sincs mit találnék. Tizenhárom éves vagyok!-nem váltok franciára, nem játszom a szabályai szerint, nem hajtok fejet. Gyerek vagyok, neki pedig az apámnak kellene lenni ahelyett, hogy lázálmokat kerget egy olyan országban, amit már egyszer maga mögött hagyott.
Dühös, látom, érzem. Felém lép, nem gondolkodik, csak érez, talán átadja magát valaminek, ami már annyi ideje kínozza, de végül nem nyúl felém, nem érint meg.
-Aslan le ferait certainement pour moi.
Mintha csak rosszul hallanám, élesen engedem ki a tüdőmből a levegőt. Ugyanúgy beszélünk Aslanról, ahogy Ruandáról beszélünk, kedvesen, szeretettel, keveset és most képes…képes hozzá hasonlítani. Elpattan bennem a nyugalom utolsó cérnaszála is, amibe olyan erősen kapaszkodtam.
-Aslan est mort ! Tout le monde est mort, il ne reste que nous ! Comprenez maintenant!-kiabálom, de nem érti, nem hallja, nem jut el már hozzá az igazság. Nem képes már kijönni abból a világból, amit magának épített. Nem értjük egymást többé, akkor még nem tudom, de örökre elveszítem az apámat.

Negyedévben is lelkes és kitartó. Minden érdekli, a varázslat, a tudományok, a mugli filozófia és minden lehetőség, aminek során ezek találkozhatnak egymással. Néha talán túlzottan is befelé fordul, be a könyvei felé, hátha okosabb lesz, hátha többet tud segíteni magán, a családján.
Gahizi soha nem megy vissza Ruandába, többé szó sem esik róla, de valami megváltozik köztük és ezt Éabha is érzékeli. Az apja nem válaszol a leveleire, nem büszke az eredményeire, nehezebb észrevetetnie magát, mint valaha, egészen addig, amíg fel nem fogja, hogy szélmalomharcot folytat. Abbahagyja. Februártól nem ír, csak az anyjának. Talán itt hibázik, talán már ott hibázott, ahol nemet mondott. Karácsonykor látja utoljára a szüleit.

Az év végén a nagybátyja és annak felesége várja a Kings Cross pályaudvaron, ennek okáról pedig egyikük sem hajlandó nyilatkozni addig, amíg meg nem érkeznek a nagyanyja házába, ahol már minden használati tárgya és otthonhagyott könyve becsomagolva várja. Ajax végig tudja, hogy baj van, és azt is tudja, hogy szüleivel, mikor azonban kimondják a szavakat, szinte belerokkan.
Gahizi Ambrose tíz kézszúrással végzett Éabha Finan-Ambrose-zal, négy napig együtt élt a holttesttel, majd feladta magát a Sligeach-i rendőrörsön. A tárgyalás még zajlik, előreláthatóan tíz és tizenöt év közti szabadságvesztésre számíthat, amit mugli börtönben fog letölteni. Memóriájának egy része kötelező jelleggel törlésre és megmásításra kerül.
A gyilkosság március közepén történt. Ajax április elején még levelet kapott az édesanyjától. Napokig nem tudja, hogy mit érez, hogy érez-e egyáltalán mást, mit annak a fájdalmát, hogy elárulták. Elárulta a tulajdon apja és elárulta a családja, is, akik hónapokon át tartották mesterséges sötétségben. Egyetlen indokuk volt, nem akarták, hogy zaklatott legyen, de ez nem védelem, nem szeretet, hanem annak paródiája. Végtelen ostobaság.

Kérdezték, hogy be akar-e menni hozzá a fogdára. Nemet mondott.
Hogy fel akarja-e hívni? Rázta a fejét.
A kezébe adták, a levelet, amit írt, de Ajax elégette. Nem akart tudni semmit, mert félt. Attól tartott a legjobban, hogyha Gahizinak lehetősége lenne elmondania mit és miért tett, ő képes lenne rációt találni a szavaiban. Mindennél jobban rettegett attól, hogy megértené az apját. Egy gyilkost.

Machiavelli szerint az emberek csak tettetik, hogy civilizáltak, hogy erkölcsösek, hogy jók. Valójában azonban mindenkiben rejlik egy vadállat, egy szörnyeteg. A szörnyetegeket nevezhetjük sok mindennek, belgának, hutunak,angolnak, gyilkosnak, rasszistának, Gahizinek, de valójában nem a szörnyeteg fontos, hanem a prédája: Ruanda, a tutsik, az írek, az áldozat, Éabha. Ez az egész csupán egy láncreakció. A belgák társadalmi osztályokra, törzsekre osztották a gyarmatosított Ruanda lakóit, akik végül megelégelték a rajtuk kívül álló hatalom által megkreált hierarchiát és véget vetettek a tutsi elitnek, Gahizi szüleinek, rokonaiaknak, barátainak. Gahizitől elvettek mindent, ő pedig rajtam állt bosszút. Elvette tőlem a szorosan értelmezhető családom, én pedig végül elvettem tőle magamat, az egyetlen élő rokonát.

Idővonal I I
-1989. június  Aslan Ambrose halála
-1990. 02.08  Ajax Aslan Ambrose születése
-1994. Végbemegy a Ruandai népirtás, Gahizi Ambrose családjából senki sem marad életben.
-1996.  Ajax először érzékeli egy kísértet jelenlétét.
-1998.  Írországban változik a színesbőrűek megítélése
-2001. Megkezdi tanulmányait a Roxfortban
-2002. Először tapasztalja saját bőrén a rasszizmust.
-2003. Apjával megromlik a kapcsolata
-2004. Apja kora tavasszal meggyilkolja az anyját, börtönbüntetést kap, memóriáját törlik és módosítják, mind a varázsvilág, mind pedig Ajax kikerül belőle, saját döntésére.
-2005. Nagyanyjánál egyre láthatóbban jelentkeznek a demencia tünetei.

Jellem

Ajax nem egy nehéz ember, legalábbis nem a külvilág számára. Nem belép egy helyiségbe, hanem termetének és habitusának hatására megérkezik. Nem hivalkodó, nem hangos, nem vágyik arra, hogy észrevegyék vagy elismerjék, annak is tudatában van, hogy végtelennek tetsző nyugalma és visszafogottsága miatt gyakran alábecsülik. Hidegvérű, békés, meglehetősen nehéz feldühíteni és megsérteni, ahhoz túl higgadt és átgondolt, egészen addig a pontig, ahol ezzel már, ha nem is szándékosan, de idegesíteni is képes másokat.                                                                                        
Megfigyelő típus, gyorsan ismeri ki az embereket és látja a mintázatokat maga körül, ennek hatásárára képes szinte mindenkit megfelelően kezelni. Van benne egyfajta jóindulat és kedvesség, de ezt az oldalát nem szereti válogatás nélkül mindenkivel megosztani. Elsősorban érteni szeret másokat, és csak utána megérteni, vannak azonban olyan dolgok, amiket képtelen feldolgozni.
Valószínűleg sosem lesz képes ténylegesen megérteni a saját apját és hogy miért tette, amit tett, ezért is döntött úgy, hogy a lehető legteljesebben elhatárolódik tőle. Szignifikáns hibája, hogy nehezen néz szembe azzal, amit nem ért vagy lát át, ennél fogva igyekszik kerülni az ilyen helyzeteket és embereket. Nem zárkózik el azonban mindenkitől, szereti a társaságot, az értelmes beszélgetéseket és a sajátjától eltérő percepciókat, már, ha azok nem lépnek túl a moralitás vagy a finomság abszolút határán. Elítéli az erőszakot, kiváltképp a nők ellen elkövetett formáit és természetesen a rasszizmust is a buta, tanulatlan ember szórakozásának tartja, ennél fogva igyekszik fel sem venni, ha valakitől ilyen jellegű megjegyzést hall. Intelligens, de ezzel nem szeret hivalkodni, ahogy kioktatni sem szokott senkit, csak azt igazítja ki, aki véleménye szerint képes ebből profitálni is.
Hajlamos szituációkat és beszélgetéseket addig a pontig túlgondolni, míg azok már teljesen eltávolodnak a ténylegesen megtörtént eseménytől. Ízekre szedi a kifejezéseket, a mimikát, az intonációt, majd azalapján, amit érzékel, fokozatosan elbizonytalanítja magát, ám igyekszik tudatosítani, hogy a belső világában kiötölt dolgok és realitás nem feltétlenül egy és ugyanaz.

Merengő ||-Édesanyja énekel, miközben a haját rasztázza.
-Az első és utolsó veszekedés az apjával.
Edevis tükre || Egy végtelennek tűnő könyvtárat lát tele olvasó, mosolygó, értekező emberekkel, ő maga azonban nincs köztük, csak a hangja hallatszik.
Mumus || Az apja jelenik meg előtte egy véres késsel a kezében, miközben valamiféle francia katonaindulót énekel.

Apróságok

mindig || feketekávé, élénk színek, csendben olvasni, filozófiai értekezések, blues és ír népzene
soha || rasszizmus, túlságosan hangos beszéd, meggondolatlanság, ha haját piszkálják illetéktelenek, ostoba emberek végtelen magabiztossággal
hobbik || Előszeretettel olvas, pallérozza a tudását mindenféle területeken, valamint gyakorolja a francianyelvet. Emellett kissé kényszeres jelleggel, szereti letörölni a porosnak ítélt felületeket.
Százfűlé-főzet || Vöröses umbra árnyalatú, megmozdítva némi zöld is látszik benne, ami, mintha úgy ülne a főzet alján, mint a kávézacc. Íze, mint a túl erősre főzött kávé, amibe vegyül valami füstös, földes, utóíze édes, már majdnem vaníliásnak érződik.
Amortentia || Frissen nyomtatott könyv illata keveredik a tavaszi virágok és az anyja rozmaringos hajolajának illatjegyeivel.
titkok || Mindenkinek azt mondta, hogy a szülei egy balesetben haltak meg.
azt beszélik, hogy... ||
-Apja rabszolga volt Ruandában.
-Legalább egyszer randizott már Hisztis Myrtillel.
-Köze volt a szülei halálához.
-Valójában nem lát több szellemet, mint mások, csak képzeli őket.
-Kedvenc szakítási módszere a ghosting.
-Szpektrofil.

A család

apa || Gahizi Ambrose; 44; mugli ,minden kapcsolatot megszakított vele, emlékei közül törlésre került
anya || Éabha  Finan-Ambrose ; 40 ; félvér, elhunyt
testvérek ||  Aslan Ambrose; 2, elhunyt
állatok || mindenféle kóbor lelkek és árnyak

Családtörténet ||

Két kisebbség metszéspontjában található a Finan-Ambrose család. Finanék afroír származásúak, míg az Ambrose família ruandai, azonbelül is tutsi származású.
Ambrose-ék legyenek bár egytől egyik muglik, mint intelligens, iskolázott emberek. Országukban a tutsi törzs képviselte elitet, ők pedig a szellemi elit kategóriájába tartoztak, emellett pedig divat volt a családban a zenetanulás is. Generációk óta oktatással foglalkoztak, számos tanár és iskolaigazgató került ki közülük. Az 1994-ben történtek alatt a családot támadás érte, túlélőket nem találtak, ennél fogva csak Gahizi és Ajax képviselik a vérvonalat.
A Finan család konkrét származási országáról nincsenek információk, nagyon rég telepedtek le Írországban, ennél fogva vehették fel a Finan nevet is. Félvér varázslócsalád, ahonnan sok jó kézügyességgel megáldott varázsló és boszorkány került ki, Éabha anyja korábban helyi jelleggel javasasszonyként tevékenykedett, az apja pedig varázslényekkel foglalkozott.
A két családot nem kifejezetten érintette érzékenyen a Második Varázslóháború, egyrészt mivel két évvel a Ruandában történtek után még ez foglalta le idejük nagy részét, másrészt pedig fizikailag távol helyezkedtek el az események gócpontjától, valamint egyszerűen nem voltak kifejezetten relevánsak egyik hatalom számára sem.

Külsőségek

magasság ||  180 cm (előreláthatóan 190 cm felé)
testalkat || átlagos, vékony felé hajló
szemszín || sötétbarna
hajszín || fekete
kinézet ||
Az első dolog, amire az emberek felfigyelnek vele kapcsolatban az a magassága. Hirtelen nőtt meg néhány évvel ezelőtt, így mozgása lassú, végtagjai alapvetően nagyon hosszúak, ezeket, mintha nem mindig tudná megfelelően kezelni. Sok esetben kezd el gesztikulálni, majd úgy gondolja, hogy ez a viselkedés tőle nevetséges és nem hirtelenkedve, de hamar befejezi a tevékenységet. Testtartása egyenes, de nem feszes, bizonyos helyzetekben hajlamos görnyedni, hogy kissé alacsonyabbnak hasson.  Bőre sötét, egyenletes tónusú, az arca keskeny, finoman formált, az arccsontjai határozottak. Orra és szája kifejezetten széles, rasszjegyeinek megfelelő. A szeme sötétbarna, majdnem fekete. Tekintete nyugodt, ellenben intenzív. Az arckifejezése alapállapotában kissé zárt, de korántsem barátságtalan, inkább tartózkodó. Mosolya ritka, rövid, de őszinte. Haját többnyire különálló raszta tincsekben hordja, amit még az anyjától tanult mágia segítségével kezelni, számára így a legegyszerűbb. Ruházatát, akárcsak a hajviseletét nagyrészt a praktikum befolyásolja, ám a színekkel mindig szívesen kísérletezik.
avialany || Abdulaye Niang

A tudás

varázslói ismeretek ||
Az iskolába kerülése óta minden érdekli és mindent szeret is kipróbálni. Kifejezetten erős Bűbájtanból és Átváltoztatástanból, mivel nagyon tudatosan képes koncentrálni és a megfelelően irányítani az erejét. Bájitantanból szintén jól teljesít, de nem született tehetség, ha letesznek elé egy receptet, képes azt pontosan reprodukálni, viszont nem kísérletezik, inkább ahhoz ragaszkodik, ami már korábban is működött.
Mágitörténetből jó, de nem akkor, ha évszámokról és dátumokról van szó, inkább abban tehetséges, hogy képes meglátni az összefüggéseket, így még ha nem is tud valamit pontosan, képes jó érzékkel következtetni.
Az SVK nem kifejezetten lelkesíti, ennek ellenére igyekszik komolyan venni. Pontosan tudja magáról, hogy nem párbajhős típus, minden előnye az, hogy aránylag hamar fel tudja mérni az ellenfeleit és megtippelni, hogy mire hogyan fognak reagálni.
A Gyógynövénytan untatja, bármennyire is igyekezett sosem tudott olyan vonzódással és odaadással tekinteni a növényekre, ahogy egyesek teszik, ennél fogva nem csapnivaló a tárgyból, de csak annyi energiát fektet bele, amennyire a megfelelő érdemjegy megszerzéséhez szüksége van.
Kifejezetten érdekli azonban a Rúnatan és a Számmisztika, mindkettőből stabilan teljesít.  Örök szívfájdalma a Jóslástan, aminek nagy érdeklődéssel állt neki, ám rá kellett jönnie, hogy semmi tehetsége hozzá, a jeleket túlgondolja, a jóslatok mögé nagyobb összefüggéseket helyez annál, mint amire érdemesnek látszanak.
pálca típusa || kőrisfa, 14 ½ hüvelyk, magja főnixtoll, kissé merev
RBF ||

Egyéb

Egyéb ||
Megjelenő francia mondatok fordítása sorrendben:
1. Hálátlan vagy!
2. Ezért invesztáltam beléd ennyi pénzt és energiát? Hát hiába tanultál?
3. Aslan megtette volna ezt értem.
4. Aslan halott! Mindenki más is halott, már csak mi maradtunk! Értsd már meg!

-Kifejezetten kellemes énekhangja van, de egyrészt a sztereotípiák miatt nem szeret mások előtt énekelni, az anyja halála óta pedig egyéltalán nem énekel, mivel a hangját túlságosan hasonlónak találja az apjáéhoz.

Naplózva

Amycus Carrow
Moderátor

if u seek amy

Nem elérhető Nem elérhető
« Válasz #1 Dátum: 2026. 02. 05. - 11:02:50 »
+3

Dear Ajax,

Nehéz elkezdeni a méltatás sorát — de a itt most megalkotásra kerülő hosszú 20. századba belefér ez is, elég nagy a közös fájdalomtestünk, hogy elférjünk ketten is rajta. Hogy elférjen rajta a valóság, amely a mai napig jelen van abban, ahogy emlékezni szoktunk. Kezdjük a méltatás sorát a bátorságon — a döntésen, hogy erről fogsz írni, hogy össze fogunk nézni felette, és mindketten azt gondoljuk, a tragédia örökölhető, akár a vágy, hogy a megemlékezésében esélyét adjuk a gyógyulásnak. Egy kicsinek csak — az a hosszú 20. század még nem ért véget.

Folytassuk a méltatás sorát a nyelviségen — a tudatos, nemcsak ic döntésen, hanem írói rezdülésen az angol megtartásában ott, ahol épp a francia vinné kenyértörésre a generációs fájdalmat. Minden legalább részben más származású ember találkozik vele — az anyanyelv, az első tanult nyelv, annak idegensége, amely végül felnevelte, amelyen megszólalni tanult mások előtt — hogy az absztrakcióról kicsit észak felé szálljak le, elutasítani azt a nyelvet azonos a töréssel, amely a mindig lifegő, soha igazán nem passzoló csontról választ le, mellyel az örökölt nyelv ragaszkodik hozzánk. De ugye — az ember mindig az ajtóban áll, soha nem bent (mert akkor visszhangzik a fülében, amint nagyon választékosan szerecsennek nevezik), és soha nem kint (mert mindig félünk attól, ami idegen, akkor is, ha belőlünk származott el).

De folytathatjuk a sort a hit beemelésével is — vagy megélt gyászéval, a realitással, amely akkor éri el az ember, ha négy napig együtt élt egy holttesttel. A szöveg épp olyan, mint belelépni egy rozsdás szögbe — az ember érzi a fájdalmat, de látott már rosszabbat. Velejéig nem ez hat, nem a látvány mértéke, nem a jelzők hullámzása, nem az, hogy egymásra emeljük a nyersség tétjeit — a szörnyű emberi mivoltunk kis rozsdás szögének helye megmarad örökre. Borzalmasan emberi, borzalmasan zsigeri — épp ezért értjük mindazt, ami megelőzte, ami utána következett.

Ez egy végtelenül folytatható méltatás — családtörténettel, a szimbolikus nevekkel, a szellemekkel, vagy azzal, vajon hány különböző módon tudnék a soraidba szeretni, igaz? - de azt mégiscsak okkal gyűltünk ma itt össze. Te, én, meg a szellemek. És egy csésze feketekávé — mert van bennünk még valami közös.

Előtörténetedet természetesen elfogadom, házad pedig mi más lehetne, mint a...

H U G R A B U G !

Hamarosan baglyod érkezik még néhány tennivalóval.
Addig is kerüld el Hisztis Myrtilet — mintha egy pajzán ír népdalt hallottam volna dúdolni..

Naplózva
Oldalak: [1] Fel Nyomtatás 
« előző következő »
Ugrás: