Sleepless nights
with Anne-Rose
2005.03.26. késő éjszaka
Kicsit távolabb száll a rosszkedvem, amikor Anne-Rose megemlíti, hogy a macskák lerohannának minket Revan jelenlétében. Biztos, hogy tudják, hogy kihez kell fordulni, valószínű, hogy az ő macskája is azért jött hozzám, mert sokat lát a jelenlétében, és összerakta fejben, hogy ha tőlem kér enni, az majdnem olyan, mintha tőle próbálna kérni. Talán a mosoly kicsit távolabb űzi azt a gondolatot, amit a holnap, az idő tartogat nekem.
Úgy érzem, hogy bele akarom vetni magamat minden ostobaságba, különösen most, hogy az alkohol végigmarja az ereim belsejét, áthasít a szívemen, és a szorongást, félelmet elnyomja kissé a halhatatlanság csalóka illúziója, ahogy felállok a kanapé támlájára. Minél több zaj, minél több esemény kell, hogy elfelejthessem, hogy milyen közel vagyok hozzá, hogy ne legyek más, csak egy újabb irodista, aki hétfőtől péntekig a Közlekedésügyön dolgozik, csendben eltűnik a nevével együtt. Nem tudom, miért ijeszt meg ennyire a felejtés, a potenciális semmi.
De most messze vagyunk tőle, most nem létezik a jövő, nem léteznek azok a félelmek, nem léteznek azok a furcsa hangok a lépcsők irányából, mintha valaki más is lejönne, apám sem figyel engem csalódottsággal az arcán. Most csak a rövid rántás létezik, amellyel felhúzom Anniet a kanapé támlájára, ami egy elképesztő ostobaság. Fogalmam sincs, hogy felborulunk-e, leesünk-e, lesz-e valami bajunk, simán rázuhanhatunk az asztalra, eltörhet valamink. Talán ártalmas is ez az egész, mert rosszabb lesz neki, ha újabb traumát gyűjt zuhanásból, de csak úgy lehet legyőzni a félelmet, ha szembeszállunk vele. Pontosan úgy, ahogyan én nem teszem.
Megfogom a derekát, miközben igyekszem a lehető legszilárdabban állni a saját lábaimon. Ő előrelátóbb, ő legalább arra vigyáz, hogy üvegszilánkok ne kerüljenek a sebeinkbe, amelyeket minden bizonnyal rövidesen összeszedünk, ha sokat szerencsétlenkedünk még. A lehetőség mégsem ijeszt meg, ahogy az sem szokott, hogy esetleg lezuhanok a lépcsőn, amikor az már mozgásban van, én mégis átugrom. Annyira soha nem ijesztett meg a zuhanás, inkább attól szoktam félni, hogy soha többé nem repülhetek majd.
- Nem fogsz meghalni. Te irányítasz.- elengedem Anne-Rose derekát, és hátralépek egyet, a támla szélére, miközben felemelem a karjaimat a fejem fölé, és egy pillanatra az egyik lábam is, miközben kihívón rámosolygok. Persze, nem ugyanaz, mint egy kviddics meccs, innen lezuhanni jóval kevésbé veszélyes, még ha egy ilyen rövid zuhanás is lehet kifejezetten veszélyes.
- Ha ezt meg tudod csinálni, repülni sem más. Csak mondd utánam: ÉN irányítok.- nekem is mindig ez volt az a pont, ami előre repített a nehézségeket, amikor eldöntöttem valamiről, ami túl nehéz volt, hogy akkor is megcsinálom. Ironikus, hogy szinte mindenben sikerült- kivéve ezt az ostoba szorongást, a félelmet tőle, hogy nem leszek elég, hogy nem leszek boldog, ha vége ennek a hét évnek.
Körbefordulok a támlán, mielőtt könnyedén leugrok a kanapé mellé, és lentről felnézek rá. Nem tudom, hogy el tudnám-e kapni, ha leesne, sokkal valószínűbb, hogy inkább én lennék a párnája, és kicsit kevésbé törne össze, de a realitások most nem zavarnak, csak mosolyogva felnézek a lányra.