Mrs. Norris
Maffiavezér

,, a T E J hatalom ,,
A kutyák kutyák, a madarak madarak, a macskák... ISTENEK.
Játéklista: Megnézem!
Származás: Aranyvérű
Ház: -
Évfolyam: Kijárta
Családi állapot: Nem nyilatkozom
Kapcsolatban: Mr Norris
Legjobb barát: Mindenki!
Kviddics poszt: Fogó
Nem elérhető
|
M i a z a z F R P G ?
* Az FRPG, vagyis fórum szerepjáték, tulajdonképpen közös történetírás. Nem egyedül alkotsz meg egy sztorit, hanem más játékosokkal együtt, mindenki a saját karakterén keresztül formálja az eseményeket, és a történet lépésről lépésre, reagálásokon keresztül bontakozik ki. Ezeket a fórum felületén posztokban tesszük meg, amiket gyakran "reagnak", "hozzászólásnak" vagy röviden csak "HSZ"-nek nevezünk.
* A legfontosabb különbség a hagyományos íráshoz képest az interakció. Itt nem te irányítasz mindent. Leírsz egy helyzetet, egy mozdulatot vagy egy kérdést, és a partnered dönti el, hogyan reagál rá. Olyan ez, mint egy beszélgetés vagy ha úgy tetszik, mint egy sakkjátszma, ahol minden lépésedre érkezik egy válasz.
* Éppen ezért nagyon fontos, hogy csak a saját karakteredet irányítsd. Nem döntheted el, hogy a másik mit érez, mit tesz, vagy hogy sikerül-e a támadásod, ezek mindig a másik játékos kezében vannak. Természetesen a környezetet te magad is irányíthatod, de figyelj arra hogy az ne befolyásolja a másik játékos karakterét közvetlenül. Péládul leírhatod, hogy a csokibéka nagyot ugrott, de hogy a másik játékos karaktere elkapta-e az rajta múlik.
* Nézzünk egy egyszerű példát:
* „Odaléptem hozzá, megragadtam a csuklóját és eltörtem.” Ez így nem megfelelő, mert a másik karakter sorsáról is te döntesz.
* „Odaléptem hozzá, és megpróbáltam elkapni a csuklóját, hogy lefegyverezzem.” Itt már megadod a lehetőséget a partnerednek, hogy reagáljon — és pontosan ez a játék lényege.
* A játék így halad előre: reakcióról reakcióra, miközben a történet közösen épül.
* Fontos különbség az is, hogy a karaktered sejthet vagy gondolhat dolgokat, de nem állíthat biztosan olyasmit, amit nem tudhat. Például: „Úgy tűnt, mintha hazudna” rendben van — de az, hogy „Hazudott” már nem, ha erre nincs biztos alapod.
* Ha valamit mindenképp egyeztetni szeretnél (pl. sikerül-e egy akció), nyugodtan beszéljétek meg előre privátban. Ilyenkor akár konkrét eredményt is leírhattok a játékban.
* Fontos: ezek mindig karakterek közötti történések, nem a játékosokról szólnak. Egy konfliktus a játék része, nem személyes.
* Emellett érdemes észben tartani, hogy amit te tudsz játékosként, azt a karaktered nem biztos, hogy tudja. A reagoknak minimum hossza van, és a játék kereteit alap szabályok határozzák meg — ezekről részletesen a szabályzatban olvashatsz.
* Nem kell tökéletesen írnod, és nem kell mindent azonnal tudnod. A lényeg, hogy reagálj, adj játékot a partnerednek, és hagyd, hogy a történet magától alakuljon.
Hasznos linkek:
* Játéktér: A már elfogadott karakterek itt játszanak egymással. Érdemes lehet átolvasni egy-két játékot hogy lásd hogyan is néz ez ki a gyakorlatban. Nézz be a Roxfortba egy kis tini drámára vagy egy tanórára, vagy a nagy világban fuss át pár felnőtt játékot.
* TTT: Az oldal szabályzata. Hogyha bizonytalan vagy, hogy milyen interreakciókra milyen szabályok vonatkoznak, ez jó eligazítást ad.
* Világleírás és Kronológia: itt megtalálod, hogy mi történt eddig a RoxfortRPG világában, kifejezetten azok után, hogy letértünk a könyvek vonaláról.
|