+  Roxfort RPG
|-+  Általános
| |-+  Három Seprű :: Társalgó
| | |-+  Társalgó :: Ajánló
| | | |-+  Könyvklub
0 Felhasználó és 1 vendég van a témában « előző következő »
Oldalak: 1 [2] Le Nyomtatás
Szerző Téma: Könyvklub  (Megtekintve 2698 alkalommal)

Morgan Williamson
Hollóhát
*


Hetedéves - a Hollóhát terelője

Nem elérhető Nem elérhető
« Válasz #15 Dátum: 2012. 11. 17. - 20:20:07 »
+2

Sziasztok!

Mint lelkes olvasó ember, érdeklődve böngésztem végig a topikot, ami szerintem kifejezően megmutatta az eddigiekben, hogy milyen irodalmi érdeklődése is van a tizen-, huszonéves olvasóközönségnek. Jobb, mint egy társadalomkutatási kérdőív, igaz nem oly reprezentatív  Vigyorog
De úgy érzem, hogy én, mint lelkes könyvfaló (nem pedig halál kacsint ) tudok még mit tenni az egészhez és ajánlani is. Holly említette Rejtőt, ezt szívből ajánlom, sok könyvét olvastam, többször is.

Magyar írók közül még a Hunyadi sorozatot is ajánlom, bár csak fél szívvel.  Bán Mórtmegilleti minden tiszteletem az általa megkezdett munka miatt, valamint az alaposságáért és írói stílusa is élvezhető. Viszont a történelmi regény és a jó történelmi regény között húzódó szakadéknak a jó oldalára már nem kerülhet át szerintem. A jó az, ahol a legkevesebb az írói kiegészítés, átdolgozás, valamint a valóságot pontosan követi, a mérvadó szakirodalmi anyagból táplálkozik. Ahogy átolvastam az irodalmi gyökereit, az kiterjedt és jól megalapozott szakirodalom, egyedül Kubinyi András nevét hiányolom, de ez a saját bogaram lehet... Igaz, forráskiadványt se nagyon láttam, illetve ebben lehetett volna alaposabb is, mert nem csak Bonfinit lehetett volna forgatni, meg még sorolhatnám, de nem akarok nagyon szakmázni, már így is túlságosan belementem. Viszont az, hogy beleírta ezt a "fantasy" szálat Drakulával, az lerombolja a gondosan épített munkát cseppet. Számomra teljesen, de aki szereti, annak egészségére.
A másik problémám az, hogy bár ott van az irodalomban a Honor, vár, ispánság Engeltől, de az a mű tükrében olyan, mintha az egyik fülén be, a másikon ki... Kvázi leszállít egy tipikus felmagasztalt Hunyadit, a nemzet nagy harcosát, aki örökké az országért rágja le a körmeit. A tanulmányokból pedig kiderül, hogy ez nem így van s a kortársak véleménye se ez volt. Kicsit csalódottá tesz, hogy ez a mű is kikerüli a valóságot és tovább táplál egy hamiskás történeti képet, amit a múlt századok rendi és nemesi történetszemlélete szült. De megint elszaladt velem a ló. Szóval ajánlom is, meg nem is a könyveket. De utána tessék valami komoly munkát is elolvasni a témában, lehetőleg Engelt, vagy Kubinyit. kacsint

A következő, amit ajánlok, már külhoni: Bernard Cornwell. A Sahrpe sorozat elég hosszú, azt még nem olvastam. De brilliáns történelmi regény író és ő nem esik azokba a hibákba, amikbe Bán Mór. Egyébként a könyvek végén sokkal konkrétabban írja le a valóságot, ha van eltérés, és meg is indokolja, miért csinált szándékolt eltérést. Az angolszász históriák sort ajánlom melegen, na meg a Grál sorozat két könyvét, annak, aki szereti, ha van egy misztikus szál is a valóság mellett. De még sorolhatnék könyveket, most legyen elég ennyi, meg keressetek utána.  Mosolyog

A harmadik talán az egyik legnagyobb, amit említek. Kivételesen nem történelmi regényeket ír. Clive Barker mestert ajánlom a következőkben. Barker korunk egyik kiválósága, stílusa horror, dark fantasy, ha skatulyázni akarunk, de ez annyira nem célszerű. Azt, hogy van egy mágikus világ párhuzamban a miénkkel, nem Rowling húzta ki mint nyuszit a kalapból. Barker ennek az igazi élharcosa, sok művének ez alap gondolata. Persze nem akarom Rowling érdemeit kisebbíteni, sőt összevetni sem őket, mert nem egy síkon mozognak. Barker világa különleges, a jó, rossz, pokol, menny fogalma teljesen más és a képzelet tényleg elszabadul. Stephen King mondta vele kapcsolatban, hogy: "Már látom a horror jövőjét... úgy hívják: Clive Barker.". Szerintem ez sokat elmond. Rendkívül erőteljesen és jól szemléltetve, átérezhetően ír, atmoszférát teremt minden szava. Ezt egyébként a filmvásznon is megmutatta a Hellraiser filmmel (az első részre gondolok). A film alapjául szolgáló novella/kisregény, a mintegy 70 oldalas Pokolkeltő (Hellbound heart) finom kis írás tőle, tökéletes ráhangolódás és ikonikus, a film miatt pedig már a kultikus magasságokat is eléri a mű, amiben Pinhead debütál. A Korbács is nagyon jó. Nekem egyik kedvencem még a két részes írás, ami a Hírvivő és a Végső felvonás címeket kapta. Olyan világot és gondolatokat kapunk, amit sokszor még csak nem is álmodunk, ami lebilincsel és elgondolkodtat. Szerintem mestermunka, rendkívül csavaros, fordulatos és tökéletesen kiszámíthatatlan. A szereplők az általam olvasott művek közül ebben a legárnyaltabbak, legmélyebbek. Az az írási mód, ahogy ezt megkapjuk, pedig szintén ilyen jó. Például én nyáron, verőfényes időben olvastam, amikor minden és mindenki vidám, az embernek jó a kedve és friss, kipihent, stb. na egy-két bekezdés még ilyen környezetben is meg tudott ragadni, a külvilág megszűnt és teljesen átéreztem azt a nyomasztó vihar előtti csendet amit leírt, a poros kisváros szürkeségét, meg még sorolhatnám. Ha valakinek felkeltettem a kedvét, akkor jó olvasgatást!  Vigyorog
Naplózva


Alycia Remington
Eltávozott karakter
*****


Nem elérhető Nem elérhető
« Válasz #16 Dátum: 2016. 01. 15. - 17:42:10 »
0

Lesöpörném kicsit eme topik porát, elvégre elég nagy könyvmoly hírében állok. Szinte mindenevő vagyok, de főként a thriller, scifi és fantasy szekciókban lehet megtalálni. Három könyvajánlót hoztam, de kellő upvote után hozhatok még : )


Paula Hawkins: A lány a vonaton
Az év (2015) meglepetésének számító elsőkönyves írónő thrillere egy naponta ingázó, anyagilag és társadalmilag lecsúszott nőt használ főszereplőként. Rachel a zötykölődő, piros lámpáknál ácsorgó vonatról naponta figyelheti a sínek melletti házakat, történeteket szülhet fejében annak lakóiról, kiket már messziről felismer. Egyik nap azonban lát valami szokatlant, másnap pedig az ismerős idegen képe köszön vissza az újságról. Rendőrségi és magánéleti ügyek különös hálójába keveredik, és ő maga is veszélybe kerül.
Sodró lendületű, apróbb fordulatokkal teletűzdelt thriller. Nekem rendkívül tetszett, s valószínűleg másoknak is, hisz máris tizen+ nyelvre lefordították. Mindenkinek ajánlani tudom, remek kóstoló a thriller műfajhoz.

Moskát Anita: Horgonyhely
Akik az agyoncsépelt sárkányos és intrikákkal teli fantasy háborúk helyett vagy mellett más alzsánereket is kedvelnek, azoknak mindenképpen kötelező a magyar írónő gender-fantasy regénye. Ez egy olyan világban játszódik, ahol senki sem vándorolhat túl messzire születési helyétől, ekkor ugyanis egyre erősebb fájdalmai lesznek, majd meg is hal. Egyedüli kivételek a várandós nők, ez pedig a miénktől egyszerre eltérő, ugyanakkor ijesztően ismerős nemi szerepekhez és társadalmi rendhez vezet. Mind a hadsereget, mind a kereskedőréteget szinte kizárólag terhes nők alkotják, ám néhány férfi kezdi megfejteni az ősi titkot, és kitörni készül béklyóiból.
Az írónőről tudni kell, hogy karakterei sosem hősök, sőt inkább a szürke sötétebb árnyalataiból kerülnek ki, ugyanakkor végig közemberek maradnak. Első könyvével ugyan engem annyira még nem fogott meg, ezzel a művel immár bizonyította, hogy milyen minőségit is tud alkotni. Sok toplistában az év fantasyja lett.

Caroline Kepnes: Te
Modern világunk technológiája nem kevés kiskaput nyit meg a rögeszmések számára. "Hősünk" egy pszichopata-jellegű könyvesboltos, aki az internetet használja fel, hogy behálózza új szerelmét, miután megszerezte annak e-mail fiókját. Persze nem csak az okostelefonja előtt ücsörög, mi több, egyáltalán nem fél bemocskolni a kezét, még ha ez gyilkosságot jelent is.
Perverz módon romantikus regény, különleges hangvétellel. A nézőpont karakterünk minden, amit egy főgonosztól várnánk el, mégis gyakorta azon kapjuk magunkat, hogy őneki szurkolunk. Az írónő a thrillerekre jellemző csavarok helyett a romantikából vesz át bonyodalmakat, különleges, egyedi ízű regényt adva. Érdemes kipróbálni, nem véletlenül nyert díjakat.
Naplózva
Oldalak: 1 [2] Fel Nyomtatás 
« előző következő »
Ugrás:  


Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Magyar fordítás: SMF MagyarországA google ekkor járt utoljára az oldalon 2018. 12. 26. - 17:01:24
Az oldal 0.093 másodperc alatt készült el 29 lekéréssel.