Szokatlanul érzem magam a helyzetben.
Nem ez az első, hogy kettesben töltjük az időnk. Talán Lucienék megbocsájtják, hogy ismét elraboltalak – vagy épp te engem. Biztosan látják azt is, hogy az évek alatt közelebb, egyre csak közelebb kerültünk egymáshoz, és sokkal komfortosabban érzem magam veled, mint bárki mással.
De ez most mégis más, mint édességet falni a lakásomon, a Greg által rám igazított ruháimat mutogatni, vagy épp együtt énekelni a mugli mese betétdalát, amit épp játszanak a tévében.
Valóban, nem szóltál róla, milyen helyre viszel. Nem állítom, nem változtál kicsit, mióta vagyonra tettél szert, de nem állítom azt sem, én nem élvezném ezt ugyanilyen helyzetben. Talán rosszabb is lennék. Borzalmas impulzus-vásárló vagyok, de ezt pontosan tudod, pakoltál már velem a bevásárló kosárba lámpát, plüssállatot, egzotikus, ismeretlen gyümölcsöt, arcmaszkot, cserepes virágot, egy újabb bögrét, tüllszoknyát, vagy szív alakú párnát. És azt hiszem, én is szeretném a szeretteimre fordítani, újabb élményekre, megismételhetetlenekre. Talán a világból is többet akarnék látni, mint London és Párizs. Te nem?
De azt azért te is érzed és tudod, hogy ez akkor is más?
Biztosan más ruhát választok, ha előre figyelmeztetsz, de minimum egy másik cipőt. A neutrális fekete ruha apró, fehér virágmintával biztonságos választás, és egyáltalán nem olyan túlzó, mint amilyet a színpadon viselni vagyok képes. Mégis, a farmerdzseki és a converse tornacipő egy pillanatra, de azt érezteti velem, hogy nem ide való vagyok. Figyelmeztethettél volna, hogy szebb ruhát válasszak, olyat, amivel nem hozlak szégyenbe, mert most úgy érzem magam, mint egy sárvérű a Roxfortban, akivel azt éreztetik, nincs ott semmi keresnivalója. Talán ha a farmer dzsekimet leveszem…
- Hmm? - tekintek fel az étlapból. Nem hosszú, csak egyetlen oldal, amiről válogathatunk. Röpke pillantást vetek a dobozra, amit az asztalra teszel. De ugye tudod, hogy…? Érzem szembogaraid simogatását az arcomon, mert tudod, nem először teszel így. Mindig így nézel rám, amikor azt hiszed, senki sem figyel téged, és senki sem lát. El kell, hogy keserítselek, Tommy, mindenki tudja, én is tudom. Szerinted miért hagytam ki minden meghívást, minden klubestet, miközben tudtam, hogy te ott vársz rám? Mert én meg rád vártam, Tommy, hogy végre határozd el magad, mi legyek: a barátnőd vagy a kishúgod?
Bátyám van már egy, hisz ismered.
- Ugye tudod, hogy ilyen gesztusok nélkül is igent mondok? - hagyom, hogy ujjaink összeérjenek, és rövid ideig eljátszadozzanak, mielőtt felállnék a helyemről. Kezembe veszem a dobozt, amit adtál, és melléd lépek.
- Akkor is igent mondtam volna, ha akkor kérdezel, amikor még nincs vagyonod. Talán évekkel ezelőtt igent mondok neked. - minden bizonnyal megspóroltam volna pár problémát vele. Tényleg a pénz kellett ahhoz, hogy önbizalmat szerezz? Pedig van, ami nem vásárolható. Valahol persze megértem. Az mégis csak nyújt egy biztonságot, ami nem a magunk fajták sajátossága. Művészek vagyunk, a művészet és a dicstelen szegénység kéz a kézben járnak. Kevesek azok, akik megtehetik, hogy ebből éljenek. Nem a Weird Sisters és nem Bibiék az ékes példa. Még mi is legfeljebb nullára jövünk ki a saját turnéinkból, előadásainkból.
- Belefáradtam már a háborúba, Tommy. Úgy érzem, nincs több mondanivalóm. - már ismeri a világ a fájdalmam. A hegeimet is csak azért nem látták, mert Tommy tiltakozott az albumborító ellen. Pedig igazán szép lett, egyet aláírva pedig elküldtem azért egy amerikai rajongónknak, akivel a nyár alatt ismerkedtem meg. De nem akarok már több fájdalmat, jelenleg nem is tudnék fájdalomról énekelni. Jelenleg rólad dalolnék, a kivirágozásodról, és arról, hogy végre meg merted lépni azt, amire vártam. Melléd lépve közelebb hajolok hozzád, hogy végigsimítsak állkapcsodon, és egy rövid csókkal illesselek. Nem vagyok szívbajos, sokat láthattál másokkal kavarni az oktatásunk alatt. Mégis, az elmúlt egy év talán, amikor a figyelmem inkább reád összpontosult, és arra, hogy talán veszed végre a jeleket, miért szeretek annyira összeölelkezni veled a mesénk nézése közben.
Hosszas másodpercekre kapcsolom össze tekintetünket, majd halovány mosoly araszol át az orrom alatt. Háttal fordulok neked, amíg kinyitom a dobozt, és a kezembe veszem a láncot. Igazán szép, becsben fogom tartani, és mindig ez az este jut majd róla az eszembe.
- Megtennéd, hogy…? - tekintek hátra, mialatt a láncot a nyakamba akasztom. Hajam kissé félresöpröm, hogy össze tudd zárni a nyakláncot rajtam.