Még jó, hogy megengedi. Vagyis… na már! Nem mintha szükségem lenne az engedélyére. Mert nyilván nincs. Mondhatnám, hogy ez az én házam, de igazából még csak nem is az, hiszen a ház nem a miénk, és amúgy is csak a vakáció ideje alatt lakunk itt. De azért annyira nem szívesen vitatkoznék erről, amúgy sem igazán tudom értelmesen mivel alátámasztani azon vágyamat, hogy inkább a konyhában trónoljak, amíg hagyom valakinek, hogy meglopja az apámat. Kész vicc.
Közepesen halk sóhajjal biccentek egyet, és tüntetőleg átvonulok a megnevezett helyiségbe. (Azt mondom, tüntetőleg, de valószínűleg egyszerűen csak átvonulok. Vagy inkább csak… átmegyek.) Felcsusszanok a konyhaasztalra, valahogy nincs kedvem normálisan megteríteni magamnak, és székre ülni, amíg valaki a szomszéd szobában motoz, az túl idilli lenne a helyzethez mérten, szóval az asztal tetején való gubbasztással büntetem magam, meg hideg kávéval. Használhatnám a pálcámat, de igazából csak télen leszek nagykorú, és nincs kedvem kockáztatni, a házban pedig nincs mikro. Annyi baj legyen mondjuk, hidegen is lecsúszik, aprókat kortyolok a csészémből, és majszolgatom a croissant-t, na meg, igyekszem nem odafigyelni az apa szobájából kiszűrődő neszekre. Majdnem jól megy.
Igazából már meg sem lepődöm, hogy a reggeli sem esik olyan jól, mint gondoltam, de azért lelkiismeretesen elfogyasztom, mert mégis mi mást csinálnék? Nincs kedvem Elliot mögött lábatlankodni, és igazából azt sem akarom tudni, hol találja majd esetleg meg, amit keres, vagy hol nem. Amikor üvegtörést hallok, egyszerre ijedek meg egy pillanatra, meg örülök is. Hát, így legalább esetleg azt nem kell felfednem apa előtt, hogy mennyire indokolatlanul kedves is voltam még annak tetejében, hogy nem akadályoztam meg a tolvajt. Jó, talán egy kicsit keményebb vagyok magammal, mint ami szükséges… apa valószínűleg jobban fog örülni, hogy nekem semmi bajom, mint amennyire a papírok fogják érdekelni, és valószínűleg akkor is csak lemondóan sóhajtana, hogy „jaj, te lány!”, ha felfedném előtte az egész történetet, annak minden részletével egyetemben.
Megkönnyebbülhetnék, amikor azt hallom, hogy a férfi végzett, de valószínűleg, csak akkor fogok teljesen megnyugodni, ha már nincs itt. Igazság szerint, nekem az is tökre rendben lett volna, ha az ablakon át távozik, ha már a hangok alapján nem maradt egyben az ablaktábla a nagy hálóban. Elvégre, nekem nem igazán van mit mondanom, és ha ő esetleg nem is mondja, akkor is úgy fogom gondolni, hogy a maga módján azért biztosan hálás. Egy kicsikét, legalábbis.
Elliot viszont a jelek szerint nem távozott az ablakon át, ugyanis felbukkan a konyhában – hát igen, az én szerencsém. Bizonytalanul hunyorgok rá egy pillanatig a csuda jó tanácsot hallgatva, de inkább nem mondom ki, amire gondolok – hogy valószínűleg nem fogom ezt hazudni apának. Megtehetném, mármint, fizikailag képes lennék kimondani a szavakat, és általában elég egyszerűen tudok ijedten, vagy szomorúan nézni, hogy hihető legyen, de nem valószínű, hogy a lelkiismeretem rá fog vinni. És ez sokkal fontosabb dolog.
Már felkészültem rá, hogy akkor „istenhozzád”-ot mondjak, vagy valami nagyon hasonlót, de aztán megint csak nem történik semmi úgy, ahogy azt én gondolom, hogy fog. Elliot közelebb lép hozzám, én ösztönösen elhúzódnék persze, de jelen esetben ez azt jelentené, hogy csúszok hátrafele az asztal lapján, és hát ő… ez annyira nem természetes mozdulat, mint egyszerűen csak lépni egyet hátra. Mondanám, hogy köszönöm, vagy mondanék valami hasonlót, ha zavaromban időben meg tudnék szólalni. Talán az megakadályozhatná azt is, ami aztán történik, hiszen alig egy pislantással később a férfi ajkait az enyémeken találom. A meglepődés messze enyhe kifejezés is arra, amit érzek. Valószínűleg ez az oka annak – mert mi más lenne?! – hogy nem ugrok akkorát, mint macska, akire hideg vizet zúdítanak, és nem jut eszembe, teszem azt, felképelni, noha megérdemelné, csak maradok, ahol vagyok, szinte mozdulatlanná fagyva, és gyakorlatilag nyitott szemmel, görcsbe ránduló gyomorral várom ki a pillanatot, amikor a csóknak vége.
- Jó – alig jön hang belőlem, amikor végre Elliot elhúzódik, és elköszön, noha nem ez az az „istenhozzád”, amit korábban mondani akartam, és nem is igazán illik be annak. Díjnyertes viselkedés. Bizonyára lángol az arcom. Úgy állom a tekintetét, mint az őzek, akik autót látnak közeledni éjsötétben, és még akkor is az asztalon gubbasztok, amikor már vagy fél órája nincs is senki a házban rajtam kívül…
Én is köszöntem szépen a játékot!